Als je vaak met een rolstelling werkt of je besluit een rolstelling te kopen dan ... Lees verder »
07
MRTSoorten vochtbestrijding
Soorten vochtbestrijding
In veel gebouwen komen vochtproblemen voor. Dat is vooral zichtbaar op muren. Het is belangrijk om te kijken wat de oorzaak is van vocht. Anders komt het probleem steeds opnieuw terug. In grote lijnen kan er gesproken over drie soorten. De vochtbestrijding is voor elke soort anders.
Optrekkend vocht
Dit is te zien bij muren vlak boven de grond. Meestal is grondwater de oorzaak. Deze wordt opgenomen in de muren. Vervolgens trekt het naar boven en worden er plekken zichtbaar vlak boven de grond. Het kan ook zijn dat er een lek zit in de waterleiding waardoor het water omhoogtrekt. Oudere huizen hebben hier vaker last van dan nieuwe huizen. Natte muren brokkelen eerder af en kunnen gaan schimmelen. Ook ongedierte wordt er door aangetrokken. Het is belangrijk om uw woning te beschermen tegen optrekkend vocht. Er zijn twee hoofdmethodes voor de vochtbestrijding. U kunt onder de muren een waterwerend folie aanbrengen. Dit gebeurt tegenwoordig standaard bij nieuwe huizen. Bij een grondige renovatie is dit ook mogelijk. Bij bestaande huizen wordt echter meestal een tweede methode vochtbestrijding toegepast. Dat is het injecteren van een speciale gel in de muren.
Condensatievocht
Dit is vocht die in de lucht aanwezig is. Het ontstaat bij douchen of koken. Ademen en veel zweten kan hier ook aan bij dragen. Als de ventilatie niet goed is, blijft de vochtige lucht in de woning en dan ontstaan vochtige plekken. Dit komt veel in badkamers voor. Het leidt tot zwarte schimmelplekken op de muren, met name in de hoeken en randen. Het is daarom zaak om de ventilatie goed te regelen, zodat de vochtige lucht wordt afgevoerd en droge lucht de ruimtes binnenkomen. Het probleem kan ook ontstaan door slechte isolatie. Als het condens steeds op dezelfde plek terug komt, kan er sprake zijn van een koudebrug. Dat is een plek waar de isolatie niet goed bevestigd is, en waar dus koude lucht achter de muren zit. Daar ziet u dan condens verschijnen. U zult de isolatie dan opnieuw aan moeten pakken.
Doorslaand vocht
In dit geval gaat het om neerslag die de muren binnendringt. Als de vocht zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van de muren zichtbaar is, heeft u last van doorslaand vocht. Het is daardoor makkelijk te herkennen. Minder makkelijk is het om te zien wat precies de oorzaak is. Het kan een poreuze gevel zijn, een beschadigde gevel, verkeerde afwerking van de muren (maar dat zal niet het geval zijn als het huis er al jaren staat) of een lekkende dakgoot. Het is verstandig om een specialist in te schakelen om er achter te komen wat precies de reden is van doorslaand vocht. Bekijk in ieder geval de staat de muur. Zijn er scheuren of barsten? Die moeten hersteld worden. Daarnaast is het goed om een beschermlaag op de muur aan te brengen, het zogenaamde impregneren van de muur. Door deze vochtbestrijding kan de muur er weer jarenlang tegen.
Bron: PVDV Vochtbestrijding uit Antwerpen