Ben je klusser?

Hier vind je inspiratie, tips en ideeen voor tijdens het klussen

rolstelling te kopen

Wat is verplicht bij werken met rolstellingen?

Als je vaak met een rolstelling werkt orolstelling te kopen f je besluit een rolstelling te kopen dan kan je hier niet zomaar gebruik van maken zonder voorwaarden. Verplichtingen waar je je aan moet houden bij het gebruiken van een rolstelling staan beschreven in het Arbo besluit. Het Arbo besluit beschrijft niet alleen de technische constructie maar ook een aantal verplichten waar zich aan gehouden moet worden bij het gebruik van een rolstelling. Zo mogen alleen speciaal opgeleide mensen een rolstelling ombouwen, monteren of demonteren. Dit laat al zien dat het gebruik van een rolstelling niet zomaar iets is en dat er wel een aantal gevaarlijke risico's aan verbonden zitten.

Het stabiel opstelling van een rolstelling

Om veilig te kunnen werken met een rolstelling zijn er een aantal dingen waar goed rekening mee gehouden moet worden. Zo is het zo dat een rolstelling op een vlakke ondergrond gezet moet worden. Naast dat het belangrijk is om een rolstelling op een vlakke ondergrond te plaatsen zodat het wegzakken of oneven worden van de rolstelling wordt voorkomen is het ook belangrijk om de rolstelling te plaatsen op een ondergrond met een goed draagvlak. Zo zijn niet alle vlakke ondergronden direct geschikt en moet er dus ook rekening gehouden worden met een ondergrond met een geschikt draagvlak. Om aan deze eisen te voldoen is het belangrijk dat je op sommige plaatsen zoals in de buurt van uitgravingen extra goede en strenge maatregelen neemt om er zeker van te zijn dat de stabiliteit voldoet. Dit kan je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van rijplaten of stalen U-profielen. Naast dat deze factoren een groot deel uitmaken van de gewenste stabiliteit heeft een rolsteiger ook stabilisatoren of uitzetpoten welke ook zorgen voor stabiliteit.

Aspecten waar rekening mee gehouden moeten worden

Naast de bovenstaande maatregelen waar rekening mee gehouden moeten worden voor een goede stabiliteit bij een rolsteiger zijn er nog een paar aspecten waar ook rekening mee gehouden moeten worden om de stabiliteit nog meer te verzekeren. Zo is het belangrijk om te letten op de nabijheid van bovengrondse stroomleidingen, deze kunnen zorgen voor instabiliteit. Ook is het belangrijk om te kijken of er naar buiten draaiende deuren of ramen aanwezig zijn in de buurt van de rolstelling. Zo voorkom je dat deze tegen de rolstelling aankomen of zelfs een medewerker die op dat moment op de rolsteiger bezig is raken. Tenslotte is het ook heel erg belangrijk om rekening te houden dat de rolstelling niet op een plek staat waar te veel wind komt. Windgevoelige plaatsen zijn bijvoorbeeld de hoeken van een gebouw of de openingen tussen gebouwen in. Bij werken op hoogte kan een hoge windsnelheid namelijk erg gevaarlijk zijn.

Door: Manon Maes |Datum: |