Ben je klusser?

Hier vind je inspiratie, tips en ideeen voor tijdens het klussen

18

JUN

Rookmelders plaatsen in huis

Een veel besproken onderwerp in de kluswereld, rookmelders. Wat is nu waar en waar moet je ze plaatsen? In deze blog duiken we daar dieper op in. Het is een van de ergste dingen die je kunt overkomen, brand in huis. Maar de meeste slachtoffers vallen niet door het vuur, maar juist door de rook! Dit omdat je tijdens je slaap niks ruikt, dus niet wakker wordt van de rook. Daardoor is de kans groot dat je rook inademt en dat kan tot ernstige schade lijden.

Kies de juiste rookmelder
Een goede rookmelder hoeft niet duur te zijn, doorgaans zijn deze al vanaf vijf euro verkrijgbaar. Let tijdens de aanschaf wel op dat je geen combimelder koopt. Een combimelder is een koolmonoxidemelder en rookmelder in een. Dit omdat een koolmonoxidemelder op andere plekken gediend te worden geplaatst dan rookmelders. Plaats dus voor beide aparte melders. Als je huis over meer dan 1 ruimte beschikt waar je rookmelders gaat plaatsen, kies dan voor rookmelders die met elkaar kunnen verbinden. Dit zorgt ervoor dat het hele huis wordt gealarmeerd tijdens brand.

Wat laatste tips
Voor optimale veiligheid is het slim om een rookmelder te plaatsen op iedere etage en in elke slaapkamer. Daarbij is het slim om je rookmelder(s) regelmatig te controleren. Dit is makkelijk te doen door even op de test knop te drukken, die op elke rookmelder zit. De batterij gaat doorgaans één jaar mee, vervang deze dus met een regelmaat. Maar geen zorgen, als deze bijna leeg is, klinkt er meestal om de minuut een harde piep. Zorg wel dat er voldoende batterijen in huis zijn om ze te vervangen. De beste tips om je rookmelder te plaatsen in een eenvoudig stappenplan vindt je hier.

Door: Manon Maes |Datum: 18-06-2015|