Ben je klusser?

Hier vind je inspiratie, tips en ideeen voor tijdens het klussen

27

SEP

Een kamer een nieuw gezicht geven met laminaat

Het kan zijn dat bij de nieuwe uitstraling van je net zelf gerenoveerde of vernieuwde kamer de vloer echt niet meer kan. Of als je na al die jaren wel uitgekeken bent op die geleefde vloer. Je kunt natuurlijk een nieuwe vloer laten leggen, maar dit kun je ook heel makkelijk zelf! Een tip van mij, kies voor kliklaminaat. Kliklaminaat is namelijk voor iedereen eenvoudig te leggen en is in aanschaf zeker niet duurder dan ander laminaat.

Hoe ga je te werk?
Zorg uiteraard eerst voor een goede ondervloer. Leg bijvoorbeeld vochtwerende folie neer of gebruik de huidige vloer. Dit is essentieel bij laminaat voor lang plezier van je eigen gelegde vloer! Maak vervolgens voor jezelf een plannetje hoe je te werk gaat. Slim is om de nerf tussen de planken in de lengte van de kamer te leggen. Dit zorgt ervoor dat je kamer groter oogt. Daarna is het slim om goed gereedschap klaar te leggen. Zorg onder andere voor:

  • Een hamer
  • Een aanslagblokje (om het kliksysteem niet te beschadigen tijdens het hameren)
  • Een potlood
  • Een winkelhaak
  • Een zaag

Tijd om de vloer te leggen
Bij de eerste rij is het noodzakelijk om de meegeleverde afstandswiggen tussen de muur en de eerste rij te plaatsen. Dit omdat laminaat door temperatuursveranderingen iets kan krimpen of uitzetten. Klik vervolgens de volgende rij laminaat eraan, doe dit wel dakpansgewijs. Dit betekent dus dat je altijd wat moet zagen, meet dit op en teken het af. Na ongeveer drie rijen stuk voor stuk te hebben gelegd, kan je de planken in de gehele lengte klikken omdat er nu genoeg verbinding is. Herhaal dit tot de laatste rij. De laatste rij moet je het laminaat waarschijnlijk ook door de lengte zagen. Let wel op dat je de afstandswiggen niet vergeet!

Door: Manon Maes |Datum: 27-09-2015|